A Földnél csak másfélszer nagyobb bolygót találtak a lakható zónában
2013. január 14. írta: Druida Borealis

A Földnél csak másfélszer nagyobb bolygót találtak a lakható zónában

Csak másfélszer nagyobb átmérőjű a Földnél az a bolygó, amely egy Naphoz hasonló csillag lakhatósági zónájában kering. Az amerikai csillagászok éves találkozóján bemutatott exobolygót a Kepler-űrtávcsővel fedezték fel.

"Jelenleg ez a Földre leginkább hasonlító planéta a Naprendszeren kívül" - mondta Natalia Batalha, a kutatócsoport tagja, amikor bemutatta a bolygót az amerikai csillagászok éves kongresszusán. A KOI 172.02 jelű bolygó csillaga a csillagászati színképosztályozás szerint a Nappal azonos csoportba (G-színképtípusú csillagok) tartozik, csak egy kicsit hűvösebb a Napnál.

KOI 172.02 a csillagtól112 millió kilométerre kering (ez a Nap-Föld-távolságnak kb. 75%-a). Ennek megfelelően keringési ideje rövidebb, 242 földi nap. Átmérője 19 ezer kilométer, azaz kb. 1,5-szer nagyobb a Földénél (12 756 kilométer).

A Space.com látványos összehasonlító infografikája:

A bolygó a lakhatósági zónában kering, vagyis abban a tartományban, ahol folyékony lehet a víz. A felfedezők szerint ez az első olyan bolygó, amely Naphoz hasonló csillag körül kering a lakható zónában, és tömege az eddigi legközelebb van a Földéhez.

Decemberben egy ehhez hasonló, de nagyobb méretű bolygót fedeztek fel a Tau Ceti csillag körül. A 12 fényévnyire található Tau Ceti a Földhöz legközelebbi magányos, G-színképtípusú csillag.

Szerdán egyébként közel félezer új Naprendszeren kívüli bolygójelöltet jelentettek be a Kepler-űrtávcsővel dolgozó csillagászok. A legfontosabb új eredmény az, hogy a kisebb méretek felé haladva a bolygók gyakorisága nő, de valahol a Föld átmérőjének kétszerese alatt ez a növekedés megáll.

Forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://altertuf.blog.hu/api/trackback/id/tr335017874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása