Lehetséges? Istent imádó földönkívüliek?
2016. szeptember 21. írta: Druida Borealis

Lehetséges? Istent imádó földönkívüliek?

A repülő csészealjakról és a földönkívüliekkel való találkozásokról szóló történetek évtizedek óta jó táptalajai azoknak a spekulációknak, hogy vajon létezik-e élet a világűrben a Földön kívül. Ehhez 1996 augusztusában újabb adalék érkezett, mégpedig az amerikai NASA-kutatóktól, akik azt állították, hogy egyszerű élet nyomait fedezték fel egy meteoriton, amely talán a Marsról származik.

1. Allan Hills 84001

Azóta az életnek ez a Marsról érkezett „bizonyítéka” a tudományos világban sokat veszített elismertségéből. Ennek ellenére azonban a megközelítőleg két kilogrammsúlyú kőzetdarab, melyre az Antarktiszon találtak rá, újra felkorbácsolta a Marssal kapcsolatos kutatási kedvet. A szomszédos bolygó kutatására, amelynek a Földtől való legkisebb távolsága több mint 78 millió kilométer, a következő húsz évben amerikaiak, európaiak, japánok és oroszok megközelítőleg húsz projektet terveznek. Emellett egyre erősödik az a szinte a vallásos buzgósághoz hasonlítható hit, hogyléteznek Földön kívüli intelligenciák.

Az intelligens idegenek felfedezése sok tekintetben forgatná fel világunkat, a Föld vallásai számára azonban külön dilemmát jelentene, vélik a csillagközi utazási koncepciókon elmélkedő teológusok.

2. Mona Lisa manipuláció... Földönkívüli pap...

A legnagyobb kihívással alighanem a keresztényeknek kellene megküzdeniük, mivel a keresztény hitbe a legnehezebb más intelligens lények beleillesztése, nyilatkoztak a keresztény gondolkodók az Egyesült Államok Fejlett Védelmi Kutatási Projekt Ügynöksége (DARPA) által megrendezett találkozón, a 100 Year Starship szimpóziumon, ahol a Naprendszeren kívüli utazás körüli kérdéseket vitatták meg a szakértők.

"Más szavakkal Jézus a klingonokért is meghalt volna?' - kezdte beszédét Christian Weidemann, a németországi Ruhr Egyetem filozófia professzora a más világok meglátogatásának lehetőségeit filozófiai és vallási szemszögből vizsgáló bizottság előtt. "A kereszténység szerint egy történelmi esemény közel 2000 évvel ezelőtt megmentette a teremtés egészét. Ugye érzik az ellentmondást?" Ha a teljes teremtés, ami magába foglal 125 milliárd galaxist, egyenként több százmilliárd csillaggal, ahogy azt a csillagászok tudni vélik, akkor mi van, ha ennek a töménytelen csillagnak egy-két bolygóján szintén fejlett civilizáció él? Miért jött volna csak a Földre Jézus a világegyetem összes benépesített bolygója közül, magára hagyva Isten többi teremtményét?

3. DR. CHRISTIAN WEIDEMANN

Weidemann, aki önmagát protestáns kereszténynek vallja, több lehetséges magyarázattal is szolgált. Talán a földönkívüliek nem bűnösök, mint az emberek és ezért nincs is szükségük a megváltásra. Mindazonáltal a mediokritás, vagyis a középszerűség elve, mely szerint semmi sem tüntet ki minket, "nincs valami hatalmas nyíl az égen, amely oda mutat, ahol mi élünk", fogalmazott egykor Philip Morisson, amerikai fizikus, a SETI egyik alapítója, kétségeket támaszt a fenti okfejtéssel szemben. "Ha léteznek intelligens földönkívüli lények, nyugodtan feltételezhetjük, hogy köztük is akadnak vétkezők" - folytatta Weidemann. "Ezért, vajon Jézus őket is megmentette? Az állásfoglalásom szerint nem. Ha pedig nem, akkor a mi helyzetünk rendkívül kivételes a világegyetem intelligens lényei között”

Egy másik lehetőség, hogy Isten többször is megtestesült és minden egyes lakott bolygó megmentésére leküldött magából egy változatot. Azonban azon kalkulációkból kiindulva, hogy mennyi civilizáció létezhet az univerzumban és milyen hosszú egy bolygó és civilizációja várható túlélése, Isten inkarnációinak körülbelül 250 helyen kellett volna egyidejűleg jelen lenniük, feltételezve, hogy minden inkarnáció körülbelül 30 évig tartott, számolgatott Weidemann, aki szerint, ha Isten valóban testet öltött és Jézus Krisztus születésével emberi alakot öltött, akkor ez nem lehetséges.

"Ha az életet máshol is felfedezik, akkor mindezt alaposan meg kell vitatnunk" - mondta Thomas Hoffmann protestáns lelkész, aki szerint ez igen kényes kérdéseket fog feszegetni. Bár az intelligens élet felfedezése valószínűleg mély önvizsgálatra kényszeríti majd az összes hívőt, bármilyen vallási felekezethez tartozzanak is, a kereszténység lehet az első és egyetlen, ami belebukhat az új ismeretekbe.

"Úgy tűnik, ez csak a kereszténységnek jelent majd problémát" - véli Michael Waltemathe, ugyancsak a Ruhr Egyetem teológusa. Az iszlámban például Mohamed egy próféta volt, Isten hírnöke, nem Isten megtestesülése, vagyis más próféták egyidejűleg ellátogathattak más bolygókra megmentve a földönkívüli fajokat. A hinduknál él a többistenhit, néhány újabb isten bevezetése, akik az idegen civilizációkat őrzik, igazán nem jelent gondot, taglalta Waltemathe.

4. Egyedül lennénk a végtelen Világegyetemben?

Sehol sincsen szó földönkívüli életről

A keresztyének számára a Biblia Isten kinyilatkoztatott szava. Azt tanítja, hogy élet csak teremtési aktus által jöhet létre. Még ha léteznek is a világmindenségben a Földhöz hasonló bolygók, mégsem lenne ott élet, hacsak a Teremtő nem teremtett volna ott is. Ha ezt Isten megtette volna, és ha ezek a lények egy napon meglátogatnának bennünket, akkor efelől nem hagyott volna bennünket bizonytalanságban. Ez kitűnik Ézsaiás 34,16-ból: ,, Keressétek majd meg az Úr könyvében és olvassátok! Egy sem fog hiányozni ezek közül (Isten teremtnényei közül)". Ráadásul Isten a jövőt illetőt - bennünket részletekbe menően tájékoztatott (pl. Jézus visszajövetele e világkorszak végének részletei). A univerzum egyszer összegöngyölődik, mint egy elavult ruha (Ézs 34.4: Jel 6.14). Ha Isten valahol másutt is teremtett volna élőlényeket, ezáltal az ő lakóhelyüket is automatikusan megsemmisítené.

A csillagok rendeltetése

Egy másik gondolatmenet - amely ugyanahhoz _ végkövetkeztetéshez vezet - így érvel: Ha ismerjük, az égitestek rendeltetését, akkor kezünkben van -bibliai kulcs is, hogy az úgynevezett ..földönkívüliek kérdését is megválaszoljuk. Az égitestek... miértjére a választ a Biblia számtalan helyén megnevezi. Az ismert 19. zsoltár erről szól, de mindenekelőtt a teremtésről szóló tudósítást nevezhetjük meg erre vonatkozóan. Az 1 Mózes 1,34-15-ben ez áll: „Azután ezt mondta Isten: Legyenek világító testek az égboltot: hogy elválasszák a nappalt az éjszakától, és meghatározó jelei legyenek az ünnepeknek, a napoknak és az esztendőknek. Legyenek ezek világító testek az égbolton, hogy világítsanak a Földre. És úgy történt. "



Ebben három meghatározás világosan felismerhető: Világítsanak a Földre, meghatározzák az időt, és jelek legyenek. Az égitestek eszerint célorientáltan Földre nézve vannak, pontosabban a Földön élő emberekért. Ebből a teremtésnek megfelelő feladat meghatározásból, a teremtett dolgok sorrendiségéből (első napon a Föld és csak a 4. napon az összes többi égitest), valamint a Biblia össztanúságtétele alapján csak egy következtetés vonható le:

Nem számolhatunk élettel más csillagokhoz tartozó bolygókon!

Összességében tehát a téma tipikusan áltudományos, biztosra vehetjük, hogy eddig nem történt találkozás idegen lényekkel, így nem érdemes időt, figyelmet és pénzt vesztegetni a ``hátha mégis igaz'' hozzáállásból kiindulva a téma tanulmányozására. Bizonyos terültek pedig egyenesen veszélyesek a kereszténységre nézve és egy-egy eset sátáni befolyás gyanúját is ébreszti. Ne higgyünk tehát az UFO-híradásoknak, legjobb, ha hallatlanra vesszük őket.

A Vatikáni álláspont

Mivel az ufókérdés az ezoterikus, New Age-jellegű vallások egyik kedvenc területe, a keresztény egyházak általában kerülték (és részben ma is kerülik) az „idegenek" témáját, meghagyva azt a parafenomének és obskúrus ufókutatók specialitásának.


2009-ben azonban a Vatikánban ötnapos konferenciát tartottak az élet eredetéről, a földön kívüli élet lehetőségéről és az ezek által felvetett teológiai kérdésekről. A konferenciára több mint harminc csillagász, fizikus, biológus és más tudós érkezett az Egyesült Államokból, Franciaországból, Nagy-Britanniából, Svájcból, Olaszországból és Chiléből, köztük sokan nem katolikusok. A tudományos találkozón olyan bonyolult kérdések is szóba kerülte, hogy ha valóban léteznek földönkívüliek, ők is megváltásra szorulnak-e.

José Gabriel Funes csillagász-pap, a Vatikáni Csillagvizsgáló igazgatója szerint

„ha léteznek földön kívüli lények, nem biztos, hogy szükségük van a megváltásra... Elképzelhető, hogy teljes barátságban maradtak teremtőjükkel, így nem követték el az eredendő bűnt".

Egy másik felvetés szerint azonban nem egyértelmű a földön kívüli lények bűntelensége, hiszen egyes beszámolók szerint idegenek különböző ufókatasztrófákban meghaltak, így mégis érvényes rájuk az eredendő bűn következménye.

Források: < 1, 2, 3, 4, 5 >

A bejegyzés trackback címe:

https://altertuf.blog.hu/api/trackback/id/tr8511732543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Doki" 2018.04.22. 17:53:04

A legnagyobb badarság azt feltételezni hogy az élet a Föld privilégiuma. Isten máshol, máskor is teremtett képmást, ha előbb, akkor fejlettebb lehet, ha később -netán -a kőkorszakban is élhet.
Van munkánk mindennek a végére járni. Nem biztos hogy valaha is megértjük.
süti beállítások módosítása