Mégis van mozgás a Hold halott felszínén
2012. március 07. írta: Druida Borealis

Mégis van mozgás a Hold halott felszínén

 Fehér por hullik lefelé egy kráter lejtőjén a Holdon. A látványos felvétel azt bizonyítja, hogy a Hold geológiailag inaktív felszínén is zajlanak felszínformáló folyamatok.

Fehér por gurul a Hold felszínén a Lunar Reconnaissance Orbiter-űrszonda legújabb felvételén. Az érdekes jelenség a Pytheas-kráterben figyelhető meg, amelynek lejtőjén idős bazaltláva folyások alkotnak a képen jobbra lefelé haladó vonalas szerkezeteket. Minden vonal egy-egy idős lávafolyást jelez, amelykből asztal méretű sziklák hullanak ki helyenként.

Forrás: NASA/GSFC/Arizona State University
Világos törmelékomlás a Pytheas-kráterben. A kép 735 méter széles területet ábrázol. A fotó nagyméretű változatának letöltése (NASA/GSFC/Arizona State University)

A kép leglátványosabb része a jobb fentről induló világos omlásos szerkezet. Ez egy mélyedéssel kezdődik, ahonnan a környezeténél világosabb por hullik lefelé. Az anyag keskeny sáv formájában áramlik lejtőirányban, egészen a meredek lávarétegek aljáig. Ott laposabb területre érve szétterül és egy világos, legyező alakzatot alkot. A képen megfigyelhető legkisebb sziklák fél-egy méter átmérőjűek. A felvétel jól mutatja, hogy bár a Hold geológiailag már nem aktív, apró változások azért történnek a felszínén ma is.


Lábnyomok a Holdon a Lunar Reconaissance Orbiter-űrszonda felvételein (NASA)

Írta: Kereszturi Ákos

Forrás: origo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://altertuf.blog.hu/api/trackback/id/tr994295416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.