Aleister Crowley (1875-1947)
2013. március 11. írta: Druida Borealis

Aleister Crowley (1875-1947)

Aleister Crowley önmagát a világ leggonoszabb emberének nevezte. Sokat tett azért, hogy személye körül már életében legenda alakuljon ki. Sokan tisztelték, egyesek rettegtek tőle, míg mások egész egyszerűen megvetették. Azt beszélték róla, hogy a fekete erőkkel cimborált és olyan tudás birtokában volt, melyekkel nemcsak egyes embereket, hanem tömegeket is képes volt manipulálni. De vajon mi lehet a sok legenda mögött? Valóban olyan figurával állunk szembe, aki démoni erőkkel szövetkezett? Vagy csak egy ambiciózus féltehetségről van szó, aki élete utolsó szakaszában a kábítószer rabja volt és magányosan hunyt el?

Bennünket nem a száraz életrajzi adatok érdekelnek. Mi nem a bárhol elérhető információkat kutatjuk. Sokkal inkább az érdekel bennünket, hogy milyen lényegiségek mozgatják az embereket. Mik azok a motivációk, melyek révén egyesek képesek lehetnek másokat manipulálni. Hogyan lehetséges ez? Valóban szükséges mások akaratának mozgatásához olyan erő, melyek csak és kizárólag a beavatottak számára érhetőek el?

Crowley Shakespeare-hez hasonlóan Warwickshire-ben született. Ezt a tényt igen szerényen a következő módon kommentálta:

„Különös, hogy a világ e kis zugában született Anglia két legnagyobb költője. S a nagyobbikat örömmel töltené el, ha Shakespeare-ről sem feledkezne meg az emberiség.”

Szerénységből nem volt híján a mágia nagy mestere, de vajon mik lehettek életének azon pontjai, melyek kulcsot jelenthetnek a rejtély megoldásában?

Crowley okkultista karrierje 1898-ban indult el, amikor belépett az Arany Hajnal Hermetikus Rendbe (The Hermetic Order of the Golden Dawn). A Rendben hamar kiemelkedett különc természetével, és egyre inkább körvonalazódott az, hogy önálló utakon jár. Általában egész életére jellemző volt az, hogy képtelen volt elfogadni bármilyen konvenciót. Különc, sőt provokatív személyisége a Rendben is megmutatkozott és hamar konfliktusba került a szervezet vezetőivel. Önmagának – szokásos szerénységének híven – a „Végsőkig kitartó testvér” nevet adta. 1904-ben különös nézeteit önálló kötetben foglalta össze, melynek a címe: „A Törvény könyve”. A könyv tartalmát állítólag egy felsőbbrendű lény sugalmazta neki. Az Aiwass nevű démon olyan útmutatással látta el Crowley-t, amely élete hátralevő részében mindvégig meghatározó volt. A tétel, amely szerint megfogalmazta további életfilozófiáját igen egyszerű volt: „Akaratod gyakorlása minden törvény.” Vagy másképpen megfogalmazva: „Tégy, amit akarsz, ez minden Törvény” – Do what thou wilt, is the whole of the Law. Becsületére legyen mondva, hogy ennek az alaptörvénynek teljes mértékben eleget tett a továbbiakban. Nem ismert el semmilyen emberi és isteni törvényt, kialakított egy olyan zárt világot, ahol ő volt a központi hatalom. Zárt univerzumához, pedig olyan szolgálókat keresett, akik képesek és hajlandóak voltak kiszolgálni őt bármiben. Az önmaga által teremtett világban nem sok hely jutott bármiféle külső kontrollnak, éppen ezért hamarosan ellentét mutatkozott közte és a Rend között. Crowley nem sokat törődött a Rend vezetőivel és önálló társaságot alapított. Az Ezüst Csillag (Argentinum Astrum /AA/) társaság vezetőjének nevezte ki magát, melynek révén végre nem kellett mások utasításait elviselnie.

A Mesternek hamar nagy tekintélye kerekedett, és többen is elkezdték isteníteni. Köztük volt Viktor Neuberg költő is, aki mindenhova kísérte mesterét. Elkezdődött a kalandokkal teli utazás, melynek célja az volt, hogy minél több megbízható csodálót gyűjtsön maga köré. A kóborlások egyik fontos állomása Szicília volt, ahol Cefalú mellett megalapította a Thelema Misztérium Szent Apátságát /The Sacred Abbey of the Thelemic Mysteries/.

Az apátságban éppen minden tevékenység folyt, csak éppen azoknak semmi közük nem volt a megtért hívők rituáléihoz. Crowley nem hazudtolta meg magát, az apátság falai között sor került állatáldozásra, szexuális mágiára és minden olyan tevékenységre, melytől jobb érzésű ember terápiás kezelésre szorulna. A kiképzést nem is bírta mindenki túl jól, konkrétan a droggal összekötött rituáléknak több halálos áldozata is volt. Crowley első felesége elmegyógyintézetben kötött ki. Raul Loveday, aki kezdetben lelkes résztvevője volt a démonidézésnek a birtokon szenderült jobblétre. Állítólag többen is közel kerültek a halálhoz akkor, amikor egyes szertartások alkalmával állati vért kellett inniuk. A vezető szerint ugyanis így lehetett kapcsolatba lépni azokkal a démonokkal, akik utat mutattak a sötétség világába.

A Thelema apátságban zajló eseményekről szóló mende-mondák hamar terjedtek, és a helyi hatóságok vizsgálatot követeltek felsőbb szinteken is. Benito Mussolini füléhez is eljutottak Crowley praktikái, ezért Crowley-nek és követőinek egy idő után forró lett a talaj és távozniuk kellett Szicília szigetéről. Az utókornak azonban hagytak bőven csemegét, ugyanis a kastély falait és pincehelyiségét gazdagon kifestették olyan jelenetekkel, melyeket állítólag felhasználtak azon alkalmakkor, amikor a sötétség erőivel diskuráltak. A szertartások konkrét eredményeiről kevés kézzelfogható bizonyíték maradt fenn, az azonban tény, hogy az apátság felkeltette több költő és egy filmrendező érdeklődését is. Crowley itáliai kalandjáról később film is készült.

 

„Lehetséges, hogy fekete mágus vagyok, az azonban biztos, hogy elképesztően jó mágus vagyok” Aleister Crowley

 

Itt érdemes Crowley legfőbb művének tartott A Törvény könyvének keletkezési körülményeiről néhány szót ejteni. 1904-ben feleségével Egyiptomban tartózkodtak, amikor a kairói Boulok múzeum 666-os kiállítási darabja olyan hatást gyakorolt rá, amelynek révén ihletet kapott a könyv megírására. Pontosabban fogalmazva: feleségét megszállta egy Aiwass nevű ismeretlen eredetű hatalom, melynek révén a híres sorok végül is megszülettek. A könyv születése tehát rejtélyes. Az írás tartalma homályos, tele van utalásokkal, szimbólumokkal, melynek értelmezése az olvasóra vár.

 

„Egyáltalán ne félj; ne félj sem emberektől sem a Sorstól, sem az istenektől, se semmitől. A pénztől ne félj sem a népi butaság nevetésétől, sem bármi más erőtől a mennyben vagy a földön vagy a föld alatt. Nu a te menedéked, ahogy Hadit a fényed; és én vagyok karjaid ereje, hatalma, keménysége.” Aleister Crowley: A Törvény könyve, Hermit Kiadó 2001; 40. oldal

 

Crowley ellentmondásos személyiség volt. Kétségtelen tény azonban, hogy ahol csak járt nyomot hagyott maga után. Az első K2 expedíció kevés életben maradt tagja volt. Festőként több olyan alkotást hagyott maga után, melyeket csak az utóbbi időben kezdenek értékelni a kritikusok. Versei közül akad olyan, ami csapnivaló és van olyan is, mely egy kellően nem kibontakozott, de mégis valahol tehetséges alkotó nyomait hordozza. Életvitele, arrogáns személyisége azonban rányomta bélyegét alkotói pályájára.

 

„Én vagyok a láng, mely minden ember szívében, és minden csillag mélyén ég. Én vagyok az élet és az Életet adó, a rólam való tudás ezért a halál tudása.”  Aleister Crowley: A Törvény könyve, Hermit Kiadó 2001, 29. oldal

„Tégy, amit akarsz, ez minden Törvény” Crowley legfőbb hittétele végül önmaga ellen fordult. Ha valaki létrehoz egy olyan világot, mely mentes a külső ellenőrzéstől, akkor előbb-utóbb bekövetkezik az összeomlás.

 

 

Crowley hatása azonban korántsem volt jelentéktelen. Itt azonban tisztáznunk kell egy komoly félreértést, amit általában oly szívesen szoktak elővenni azok, akik nem létező kapcsolatokat akarnak fabrikálni a különböző titkos társaságok között. Szívesen elővett mítosz az, mely szerint Hitler közvetlenül Crowley-től fogadott el tanácsokat. Egy valamit szögezzünk le: semmiféle konkrét bizonyíték nincs arra nézve, hogy Aleister Crowley és Adolf Hitler valaha is találkoztak. Az, hogy rendszeres találkozásokra került sor köztük, pedig már a merész fantázia világába tartozik. Hitlernek egyébként sem volt segítségre szüksége ahhoz, hogy saját borzasztó világát felépítse. Saját torz gondolatvilágát maga építgette fel, melynek létrejöttében csak másodlagos szerepet játszott például a Thule társaság néhány prominens tagja.

 

Crowley hatása

 

Művészetéről, könyveinek szimbólumairól lehet vitatkozni. Azonban pozitívként semmi esetre sem lehet egy olyan pályafutást értékelni, amelynek hatásaként több ember életét vesztette. Semmi esetre sem termékeny és támogatandó az az üzenet, mely lemond minden külső kontrollról és létrehoz egy olyan zárt univerzumot, mely önmagát igazolja. Teremtés és pusztítás egyaránt tetten érhető Crowley alkotásaiban, de mindvégig ott lapul ugrásra készen a káosz. Azok, akik tekintélyelvűségből, érvényesülési vágytól vagy puszta hóborttól indíttatva Crowley követőivé váltak, súlyos árat fizettek. Megtapasztalhatták a fekete mágia erejét, ami azonban valójában nem volt más, csak saját gyengeségük, melyet egy erős akaratú és másokat manipulálni képes ember kihasznált.

 

„Emlékezzetek mindannyian, hogy a létezés tiszta öröm; hogy minden szomorúság csupán árnyék; tovatűnnek és befejeződnek; bár van, amely megmarad.” Aleister Crowley: A Törvény könyve, Hermit Kiadó 2001, 29. oldal

 

A tigris erejére szeretnék szert tenni…

Soha nem szabad átlépni a határvonalakat. Itt érdemes röviden ismertetni egy érdekes szituációt, ami Crowley követőjével, Augustin Spare-rel esett meg. Az egyébként tehetséges festőt megkérte két mágustanonc, hogy idézze meg az úgynevezett elementálokat. A tűz, a víz, a levegő és a föld szellemeinek idézése kockázatos mágikus szertartás, melynek veszélyeire figyelmeztette is a tanítványokat Spare. A tanítványok kíváncsiságának nem lehetett gátat szabni, ezért Spare elindította a szertartást, melynek eredményeként állítólag képződött egy ismeretlen jelenés, mely leginkább egy vadállathoz hasonlított. A két vörösen izzó szemet ködfelhő vette körül. Amikor a jelenést megpillantotta a két tanítvány, természetesen kérték Spare-t, hogy a szertartást azonnal szakítsa meg. Az eljárás azonban az egyik tanítványra végzetes következményekkel járt, míg a másik időlegesen bolondok házába került. A Crowley által megnyitni kívánt csatornák tehát továbbra is veszélyt jelenthetnek.   

Forrás: Messagefromthegods

A bejegyzés trackback címe:

https://altertuf.blog.hu/api/trackback/id/tr525127189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása