Lehetséges az időutazás!!!
2013. szeptember 24. írta: Druida Borealis

Lehetséges az időutazás!!!

Már csak egy hajszál választ el az időutazástól – NASA hivatalosan bejelentette, hogy léteznek féreglyukak

Egy neves elméleti fizikus szerint az időutazás valóban lehetséges, de csak a jövő fele, és nem pedig a múltba.

 

idoutazas

Most azonban kissé megváltoznak a fizikai elméletek, ugyanis a NASA hivatalosan bejelentette, hogy léteznek féreglyukak, melyek a téren és időn át kaput nyitnak más világok, más helyek fele. Azonban, hogy hova még nem tudni.

Az Iowai Egyetem plazmafizikusa Jack Scudder szerint ezek a féregjáratok a Föld és a Nap mágneses mezejének a találkozásánál jönnek létre. Ezeket x pontoknak nevezte el. Vannak, melyek nagyon rövid ideig vannak nyitva és vannak, amelyek hosszan és széles kaput biztosítanak. De, hogy hova is vezetnek kérdés marad. Egyébként a jelenséget a földről, mint az északi fényt lehet érzékelni, ugyanis a két mágneses tér közötti kölcsönhatás miatt jön létre a jellegzetes látványosság.

A NASA bejelentésével egyidőben honlapján egy videót is közzé tett, amelyben leegyszerűsítve elmagyarázza a folyamat lényegét.

Forrás: Filantropikum.com

A bejegyzés trackback címe:

https://altertuf.blog.hu/api/trackback/id/tr135530777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2013.09.24. 17:01:55

Nos, igen... a kisfilm alapján azért nagyon másról van szó.

Az időutazás természetesen a jövő felé lehetséges, sőt folyamatosan mindannyian ezt is tesszük, mindenféle eszköz nélkül.

Blogger Géza 2013.09.24. 18:17:23

"a NASA hivatalosan bejelentette, hogy léteznek féreglyukak," Hehe, ez elég vicces, jártak már az egyikben és visszajöttek?

ubu1 2013.09.24. 18:18:16

A relativitás elmélet szerint a fénysebesség megközelítésével az idő lelassul az utazó számára, vagyis az ő szempontjából felgyorsul a világ ideje. Így tehát nagy sebességgel haladva tudunk előre utazni az időben. De ebben nincs semmi újdonság.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.24. 18:46:16

Hülyeség. Csak a múltba lehetséges, a jövőbe nem, mert az még nincs. A múltba menő időutazás valójában gyakori jelenség, de spontán módon megy végbe. Ezek az úgynevezett időviharok. A kérdés az: hogyan lehet ezt kontrollálni. Amennyiben ezt sikerül megoldani, lehetséges lesz bármely múltbéli idősíkra elutazni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.24. 18:49:06

@ubu1:

Nincs ennek köze hozzá. A fénysebesség nem kötődik az időhöz. Az idő lassulása eleve csak relatív, majd az idő kívülről megáll a fénysebesség átlépésekor. Mindegy, hogy csak éppen csak átléptük vagy a fénysebesség többszörösével száguldunk. De ez mindegy, hiszen az utazó szempontjából az idő telik ugyanúgy.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.09.24. 19:19:57

"a fénysebesség átlépésekor"

Ami persze soha nem következhet be. Az elképzelhető, hogy valami gyorsabb a fénynél (pl. a hipotetikus tachionok), ám azok sem léphetik át a fénysebességet.

A fénysebesség átlépése akkor következhet be, amikor egy objektum éppen eltűnik a kozmikus horizonton túlra (a látható univerzum határán), de ott sem az objektum mozog a fénynél gyorsabban, hanem az azt tartalmazó tér. És az átlépés pillanatában megszűnik a kauzális (és minden más) kapcsolat az adott objektummal, szóval megszűnik létezni számunkra - és mi is az ő számára.

jet set 2013.09.24. 19:41:10

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Én is szoktam utazgatni a múltba csak úgy spontán.

gombosg 2013.09.24. 19:56:55

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Esetleg valami jó kis scifi-thriller könyvet írhatnál belőle.

womBATMAN 2013.09.24. 20:04:47

Nekem, mint azt a náza is igazolta, többször is sikerült előre utazni az időben, sőt féregjukakon közlekedni, illetve néha sikerül teret váltanom is, elméletileg ilyenkor gyorsabb vagyok, mint a fény...

gombosg 2013.09.24. 20:05:34

@Blogger Géza: @maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Egyébként a cikk egy nagy HAZUGSÁG, a NASA nem jelentett be semmi ilyesmit. A kutatás létezik, de arról szól, hogy a Föld és a Nap mágneses mezeje hogyan kerül kölcsönhatásba, illetve időnként olyan járatok nyílnak, ahol a napszél háborítatlanul eljuthat a Földig. Ennyi. Senki nem beszélt időutazásról, vagy fénysebességnél gyorsabb részecskékről. Ennyit erről a fos oldalról.

bioLarzen 2013.09.24. 20:05:46

Ez - a pusztán elméleti - lehetőség nagyon régóta elfogadott teória, Scudder nem igazán talált ki, illetve mondott ki semmi olyat, amit előtte már nem mondtak volna ki/írtak volna le nagyon sokan, mármint szakmabeliek :)

A féreglyukakat is elég régóta tényként kezelik - kb. olyan ez, mint a betörő: nem láttam, de tudom, hogy létezik, tudom, hol járt és ott mit csinált.

Én úgy látom, hogy a tudomány és technológia fejlődési ívét alapul véve, mire ebből a teóriából olyan valóság válhatna, ami valódi időutazást jelentene - és itt most nem scifire gondolok, hogy egy ember, akárcsak egy élőlény vagy tárgy utazna a jövőbe, hanem, mondjuk egy elemi részecske, atom vagy molekula - addig annyi minden, ma előre nem jelezhető, ezért számításba sem vehető dolog történhet - és szinte bizonyosan történni is fog - ami teljesen átírja a fent említett fejlődési ívet teljesen átírhatja... Magyarán, még csak elnevezése sincs annak az utódunknak (ük-ük-ük stb...), akik életében ez valóra válhat szerintem.

Persze, lehet hogy ük-ükapáink a ló nélküli közlekedésre, a +távolbalátásra", illetve távkommunikációra is ezt mondták :D

bio

bioLarzen 2013.09.24. 20:07:08

@Blogger Géza: Miért, szerinted pölö a Jupiteren már járt valaki? vagy valamelyik csillagban?

Aztán mégis tudjuk, hogy léteznek... vagy te azt sem hiszed el?

bio

gombosg 2013.09.24. 20:08:20

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Nekem mondhatod, de onnantól, hogy ha rákeresek, hogy idővihar és chachapoya indiánok, akkor semmi értelmezhetőt nem kapok, továbbá te sem tudsz a saját szellemi termékeden kívüli forrást mutatni az elméleted igazolására, akkor nehezen tudom hitelesnek tartani a dolgot. Persze, ha van más forrásod, kíváncsian várom.

gombosg 2013.09.24. 20:13:19

@bioLarzen:

Neked is mondom, a fazonnak volt egy elmélete, de senki nem beszélt időutazásről.
A híroldalak (különösen az "alternatív", meg ufókkal, összeesküvés-elméletekkel és egyéb izgalmas dolgokkal foglalkozó oldalak) kapták fel az egészet és tették hozzá az "időutazás" kulcsszót, hogy legyen egy kis olvasottságuk.

gombosg 2013.09.24. 20:23:23

@bioLarzen:
Letöltöttem Scudder tudományos cikkét, érdekes dolgok vannak benne, de tekintve, hogy valójában plazmafizikáról van szó, semmi köze a féreglyukakhoz vagy az időutazáshoz.

nandras01 2013.09.24. 20:23:26

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: birca, ne akard már elhitetni velünk, hogy ezt a baromságot egy pillanatig is komolyan veszed.
vagy, amennyiben igen, akkor sürgősen át kell rendeznem az eddig kialakított képet rólad...

2013.09.24. 20:33:39

Emberek, ez egy szenzációhajhász posztocska. Itt "szimpla" mágneses mezőkről van szó, hol itt a féreglyuk, meg ilyen egyéb ezoterikus állatok?
Egyébként meg tessék némi fizikát tanulni, mielőtt ilyen marhaságokat írunk le, hogy a fénysebességnek nincs köze az időhöz. De bizony van. A fénysebesség vonatkoztatási rendszertől független konstans mivolta vezetett el a relativitáselmélethez, ami egyszer és mindenkorra végzett az abszolút idő fogalamával... Satöbbi...

¿Qué tapas hay? 2013.09.24. 20:40:16

"Egyébként a jelenséget a földről, mint az északi fényt lehet érzékelni, ugyanis a két mágneses tér közötti kölcsönhatás miatt jön létre a jellegzetes látványosság."

No most ez hogy jött így ki? Ezt így leírja akár Scudder, akár a NASA?

Én csak ilyesmit találtam:

"They're typically located a few tens of thousands of kilometers from Earth where the geomagnetic field meets the onrushing solar wind. Most portals are small and short-lived; others are yawning, vast, and sustained. Tons of energetic particles can flow through the openings, heating Earth's upper atmosphere, sparking geomagnetic storms, and igniting bright polar auroras."

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.24. 20:43:36

@nandras01:

Több dolgok vannak földön és égen, kedves
nandras01, mintsem bölcselmed álmodni képes...

nandras01 2013.09.24. 20:49:23

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: hát, ha már sexpir is megmondta, akkor rendben van.
nagyot lendítene azonban a linkelt írás hitelességén, ha némi forrással is adatolnád pl. az alábbi állítást:

"...A XX. századi kutatások adtak csak választ a rejtélyre. Egy csapatnyi lovas vitéz a VII. századi Vizigót Királyságban, a mai Spanyolországban, egy extrém erős szingularitásba került Toledo környékén..."

hol találhatók azok xx. sz.- i kutatásokról szóló adatok..?

maxval a nem gondolkodó birca 2013.09.24. 20:51:00

Márpedig az időben lehet utazni, de csakis visszafele. Erre szolgálnak az un. időviharok. A sok ateista visszamegy, és láthatja Noét a bárkájával.

Blogger Géza 2013.09.24. 20:54:09

@bioLarzen: Speciel űrszondánk már eljutott a Naprendszer hátárára is (tehát túl a Jupiteren). No meg a Jupitert már az ókorban is ismerte az emberiség, szemben ezekkel a fantomféreglyukakkal.

tisztapista 2013.09.24. 21:01:01

A féreglyuk mentén létrejövő tér-idő anomália a fluxukondenzátoron keresztül materializálódik, és az összegyűlt energia egyenesen a híperhajtóműbe kerül, ÉS UTÁNA MÁR CSAK EL KELL ÉRNI A 88 MÉRFÖLDES ÓRÁNKÉNTI SEBESSÉGET...!

Figyelsz rám, Marty?

NemNick 2013.09.24. 21:05:05

@gombosg: nem hazugság, csak nem értette.
és szerencsétlenségére címlapos lett...

OFF: System Shock rulez! ;)))

Manfi 2013.09.24. 21:26:55

Az időutazás igenis lehetséges. Most visszamegyek pár bejegyzéssel korábbra és jelentem ha sikerült!

ne most (CX) 2013.09.24. 21:27:25

Ha a mágneses térben kialakulhat egy ilyen szerkezet, akkor az időben is. Lásd alagúthatás 1927-ből.

minekez 2013.09.24. 21:33:44

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"Amikor pl. az út mentén, szokatlan helyen, döbbent és tanácstalan arrcal álló embert látunk, valószínű, hogy egy idővihar áldozatát látjuk, akit éppen kidobott magából egy közeli, túlterhelt szingularitás"

Hmm, ez alapján az időviharok leginkább hajnalban törnek ki, és az előfordulásuk esélye a szórakozóhelyektől való távolsággal egyenes arányban csökken.

Patreides · patreides.blog.hu 2013.09.24. 22:10:02

" ugyanis a NASA hivatalosan bejelentette, hogy léteznek féreglyukak"

Ez persze nem igaz, de miért ne hazudjunk egy jó nagyot, ha megtehetjük?

vanjoházipálinka 2013.09.24. 22:42:48

maxval, kérlek vezesd le az elméleted, miszerint egyáltalán át lehet lépni a fénysebességet. Továbbá kérlek mondd meg, hogy pl. (1/x)-nek hol van a szingularitása és milyen típusú. Köszönöm előre is a válaszod.

Don Quixote de la Ferko 2013.09.24. 22:51:24

Ezt a tömény marhaságot. Megint öntudatra eszmélt egy újdonsült Pulitzer jelölt. Kicsit utána kellett volna kotorni a valóságnak tömény marhaságok firkálása helyett.

A sok utazónak üzenném, ismerjük a Föld mozgási adatait a Nap körül, oszt utána belép néhány száz vagy ezer további mozgásvektor, aminek nem ismerete kicsit megnehezíti a pontos célzást az időben akár előre, akár visszafelé.
Szóval azért nem mindegy, hogy becélzod a helyszínt, vagy "bocs, néhány millió km-el eltévesztettük a Földet, mert a harminchatodik tizedes nem stimmelt, de vegyél jó nagy levegőt, akkor fél perccel tovább bírod a szabad űrben" utasítással dugnak be a szuper időgépbe.

Don Quixote de la Ferko 2013.09.24. 22:54:32

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Birka elvtárs. Ne a miskolci UFÓ-vadász élménybeszámolóira alapozz.
És arra se nagyon apellálj, hogy Józsi Bivalybasznádról ledőlt a bringáról, és Pest határában ébredt, arra sokkal egyszerűbb magyarázat van. Huncut road a neve.

egysmás 2013.09.24. 23:17:51

Én teleportálni szoktam.
Hat sör és tíz feles után!
Csak nagyon megvisel, mert a metabolizmusom nehezen tolerálja azt, amikor felhasad a valóság szövete és egy mikroszingularitás eseményhorizontján szörfölök.

bioLarzen 2013.09.24. 23:39:20

@Blogger Géza: OK, és mi van azokkal a csillagokkal/területekkel, ahová még egyetlen, ember által készített szerkezet sem jutott el?

bio

2013.09.25. 00:11:16

Az időutazás visszafelé lehetséges. Hogy ezt bebizonyítsam, most visszamegyek az időben, és elintézem, hogy a hét napjaiból a szerda a kedd UTÁN következzen.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.09.25. 00:25:24

nagyon jó írás, és nagyon jó, hogy ez kikerült a szennydex címoldalára!

XD

Tyreo 2013.09.25. 00:51:38

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ugye most csak trollkodsz?
Eddig téged, a kissé fura hozzáállású, ámde határozottan értelmes emberek közé soroltalak. :((
Ugye csak szopatod a népet, az értelmetlen cikk miatt?

@poszt: Egy: A filmben szó sincs dimenzió kapukról. Valami mágneses kapukról van szó, de nekem ez is sántít egy kicsit...
Kettő: Egy jobb minőségű gimnáziumban tanulnak emberek a relativitás elméletről, amelyből egyértelműen követezik az időutazás, de csak előre. Ahogy előtte írták, ha megközelíted a fénysebességet az idő neked gyorsabban fog telni. Ennek a legismertebb példája az iker-paradoxon. Fogjuk egy ikerpár egyik tagját, feltesszük egy űrhajóra és közel fénysebességgel elkezd körözni a Föld körül, mondjuk egy évig, mire visszatér addig itt eltelt több év.(ez a hajó sebességétől függ, hogy mennyi az annyi)

gombosg 2013.09.25. 03:44:08

@tisztapista: :DDD

@NemNick: Nagyon fura dolgokat raknak ki néha a címlapra. De hát itt minden a kattintásokról és az olvasottságról szól. :)

@ne most (CX):
Te másról beszélsz, nézz utána, mi az az alagúteffektus és a Heisenberg-féle határozatlansági reláció.
A dolog lényege, hogy a helyzet és a sebesség (impulzus) bizonyos méret (mérési pontosság) szint alatt összekeveredik, nem lesz egy adott szintél pontosabban meghatározható. Magyarul egy bizonyos távolságon belül semmi nem tud megakadályozni egy részecskét abban, hogy A-ból B-be kerüljön, ez az alagúteffektus.

@Tyreo:
A fazon elmélete érdekes, és semmi különleges nincs benne, csak nagyon érdekes. Ezért szentel a NASA is pénzt a kutatásra.

Időben egyébként lehet visszafele utazni, és rendkívül érdekes jelenségek révén.

Kár, hogy megint csak kvantumfizikai méretekben tehető meg, a határozatlansági reláción belül, és az időben visszafele utazás csupán a fénysebességnél gyorsabban terjedő információt jelenti - ami talán csak a mi megfigyelőnk szemszögéből tűnik információterjedésnek.
(A kvantumösszefonódásról ["Quantum-entanglement"] és a Wheeler-féle kétrés-kísérletről ["Delayed choice two-slit experiment"] beszélek, ezeknek érdekes lehet utánaolvasni.)

gombosg 2013.09.25. 04:00:23

@Tyreo:
en.wikipedia.org/wiki/Delayed_choice_quantum_eraser

Ez a Wheeler-féle kétrés kísérlet modern változata. Elég hosszú, de nem bonyolult.
Tömören: attól függően, hogy HOGYAN akarjuk detektálni az elektronokat, mehetnek át részecskeként és hullámként a réseken.

Viszont sikerült egy olyan kísérleti elrendezést csinálni, ahol egy későbbi detektálás egy korábbi detektálás kimenetelét is meghatározza... ami normális esetben időben visszafele haladó információt, a kauzalitás megsértését jelentené.
De ebben a kísérletben ez nem történik meg, és a fizikusok máig vitatkoznak azon, hogy lehet-e olyan kísérleti elrendezést csinálni, ahol ez megtörténne. :)

mel gibson 2013.09.25. 07:44:01

Delorean.
Dr. Emmett Brown

miigaz 2013.09.25. 08:04:06

Csak azt tudnám, hogy mennyi a jövő, meg a helyek fele, mert abból ki tudnám számolni az egészet.

egocosmos 2013.09.25. 08:05:49

Nem fontos,hogy minden tény legyen,szabad ábrándozni. A napfolt-ciklusok hatnak ránk s hatottak a múltban is - ennek,mint a fák az évgyűrűket, mi a hormon-szinten örököljük,hordozzuk és tovább is adjuk - emiatt a jövőben is hatni fognak. Szerintem az egyetlen pont az a hormonális hatás,ahol a jövőre hathatunk,ha pl. zene-hallgatással csökkentjük a haragot. Vannak konkrét múltbeli dallamok,amiknek beazonosítható az őseinkre való hatás-dátuma és így az utólag módosítható. Mondok példát: sokunknak őseinek ismerőse vagy rokona volt 420 éve Balassi.Amikor őt megölték, 1594-ben Esztergomban tábori karmester volt az itáliai kontingensnél Claudio Monteverdi...Vagy ezen a héten Bartóknál megtalálható az a dallam,amit az 1934-ben megölt szerb király is hallgatott, mert ismerte fiatalon Anatole France szalonjában Proust-ot, akinek bemutatták a diák Szerb Antalt...Itt van a hormonális zenés időutazás blogom erről :historicweeklymelody.wordpress.com/2013/09/25/i-strongly-beli/

prukker 2013.09.25. 08:24:24

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Szerintem meg pont hogy a múltba nem lehetséges, max addig a pontig, amikor feltaláltuk az időutazást.
Ugyanis az elé nem tudsz menni (logikailag) hiszen nem létezett az időutazás és ha mégis vissza tudnál menni ez elé a pont elé, akkor megváltoztatnád a dolgokat.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.25. 08:43:38

@prukker:

Nem tudsz változtatni. Valójában a jövő szétágazik ez esetben. Gondolkodtál már azon miért nem lehet időutazással eltalálni a lottószámokat?

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.09.25. 08:46:07

@jet set: 2345 :D :D karaj

én i*8789-ből jöttem, amúgy.

ne most (CX) 2013.09.25. 08:51:41

@gombosg: A Heisenberg féle határozatlansági relációról ennyi baromságot régen hallotunk.
Valójában csak annyi van benne, hogy egy hullám pozicióját nem lehet pontosan megmondani.

2013.09.25. 09:00:42

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Gondolkodtál már azon miért nem lehet időutazással eltalálni a lottószámokat? "

Persze. Mert nincs idóutazás.
Hiszen ha látsz egy embert, aki csodálkozó szemmel néz a világra az út szélén állva, akkor már megváltozott a múlt.

2013.09.25. 09:08:00

A posztban keverik a hokedlit a nokedlivel.
Keressetek rá a téridő spontán kompaktifikációjára.

prukker 2013.09.25. 09:21:10

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Igen. Mert még nem találták fel:)
Persze jelenleg csak a scifik szabályrendszerét tudkjuk alapul venni, semmi egyebet.
scifiben meg ott az a fránya fi (és nem a "semper fi"-ből)

Késes Szent Alia 2013.09.25. 09:22:10

@Könnyen elkaptuk, uram!: A lottószámokat talán nem, de mit kezdjünk azzal a mai hírrel, hogy egy tőzsdei információra hét ezredmásodperccel hamarabb reagált egy számítógép, mint ahogy fizikailag lehetséges lett volna, és ezzel meglehetős nyereséget szerzett a gazdájának (úgy 600 millió dollárt).

Talán a fizika törvényei ahogy ma ismerjük őket nem érvényesek, és ez pont egy ilyen szerencsés konstellációban derült ki valaki számára.

www.washingtonpost.com/blogs/wonkblog/wp/2013/09/24/traders-may-have-gotten-last-weeks-fed-news-7-milliseconds-early/

2013.09.25. 10:10:56

@Késes Szent Alia: Gondolom, kiszámítható volt.

2013.09.25. 10:11:53

@Késes Szent Alia: És még ott van a véletlen is. Tudod, volt lottó ötös, pedig igen kicsi a valószínűsége.

Acsabi44 2013.09.25. 10:43:50

Mi ez a fasság? Két elektromező találkozása nem hoz létre "térkaput"... Ha így lenne, akkor elég sokat utazgatnánk az időben, tekintve hogy minden mobiltelefon-adóállomás, a mikrosütők, illetve a wifiadapterek is ilyeneket generálnak.

Maxval természetesen hülyeséget beszél. Vannak reakciók, amik a mi vonatkoztatási rendszerünkből megfigyelve a fénysebességnél gyorsabbnak tűnnek, de természetesen a fénysebességet a fotonokon kívül semmi sem érheti el.

Az úgynevezett "idővihar" pedig körülbelül a gyíkemberekkel áll egy komlyanvehetőségi szinten.

szvsz 2013.09.25. 10:56:59

LOL, hol osztják a cuccot ingyen?

Physim31419 2013.09.25. 10:58:01

@Acsabi44:

A neutrínók is fénysebességgel mozognak.

A mi vonatkoztatási rendszerünkből semmilyen tömeggel rendelkező test sebessége nem haladja meg a fényét. Írj egy példát az ellenkezőjére.

Ahhoz, hogy ilyen könnyedén cáfolja az általános relativitást és a kvantumtérelméletet ahogy maxval teszi, oda legalábbis érteni kellene őket, de először is neki nincs ennyi esze, másodjáre, itt aztán végképp nem működik a kinyilatkoztatás.

szvsz 2013.09.25. 10:59:05

Én a tegnap is időviharba kerültem. Nagyon szar volt kijönni belőle, bárhova is utazol az időben, amikor visszajössz az mindig másnap van. Komoly hányingerrel, fej- és izomfájdalommal jár. Némelyeknél bejátszik még ajtócsapkodás is.

Kelly és a szexi dög 2013.09.25. 11:00:40

Dennis Rodman ánusza a féreglyuk, a többi kamu

szvsz 2013.09.25. 11:00:45

@Acsabi44: gyíkemberek márpedig vannak. Menj csak be bármelyik lepukantabb kocsmába...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.09.25. 11:42:39

@Physim31419: Nem egészen, csak majdnem. Mivel a neutrinónak [b]van[/b] nyugalmi tömege, nem mozoghat fénysebességgel.

Acsabi44 2013.09.25. 11:44:58

@Physim31419: Valóban, semmilyen tömeggel rendelkező részecske nem haladja meg a fénysebességet. Rosszul fogalmaztam.

Amit mondjuk nem értek, az az, hogy a fotonoknak is van nullától különböző tömege. (Foton nyilván sosincs nyugalomban, de az E=m*c^2 egyenletből a foton energiája alapján számolható a tömege? Másrészről viszont van valami szimmetriatörvény, ami megköveteli, hogy a fotonnak ne legyen tömege? Valaki ezt meg tudja magyarázni?)

Physim31419 2013.09.25. 11:49:42

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Úgy tudom, egyelőre csak felső határt sikerült szabni a neutrínó nyugalmi tömegének.
Mérések alapján eddig a neutrínók sebességét jó egyezéssel egyenlőnek találták a fénysebességgel.

Physim31419 2013.09.25. 11:58:27

@Acsabi44:
A fotonnak nincs nullától különböző nyugalmi tömege.
Úgy tudom, hogy a nyugalmi tömege nulla, következik a kvantum elektrodinamikából.
De ha valaki ezt el tudná magyarázni :)

pupumpa 2013.09.25. 12:04:57

Ne féjjetek! Ha időviharba kerülsz vigyé esernyőt! Ha nincs nálad utána visszagyüssz érte

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.09.25. 12:10:49

@Physim31419: Vagyis inkább csak egy intervallumot sikerült megállapítani a sebességre, és ez lehet akár a fény sebessége is. Nem vagyok fizikus, csak ismeretterjesztő könyvekből tájákozódom, ám ha van nyugalmi tömege (amit szintén nem sikerült eddig pontosan megállapítani), akkor nem haladhat fénysebességgel.

Ha jól látom, az eddigi kísérletek úgy működnek (egyszerűsítve), hogy vagy a sebességből következtetnek a tömegre vagy a nyugalmi tömegből a sebességre. Ebből nyilván csak még pontosabb mérésekkel lehet kilépni.

Acsabi44: Én úgy tudom, hogy a fotonnak nincs nyugalmi tömege, ám a tömeg-energia ekvivalencia miatt van (nem nyugalmi) tömege, hiszen van energiája.

pupumpa 2013.09.25. 12:12:25

Ha nem tanász esernyőt látszik hogy má elötte visszagyütté. Ezé utána kell visszagyünni mielőtt késöbb lenne

vernarancs 2013.09.25. 12:20:46

Szilard meggyozodesem, hogy ezek a fereglyukak regota fellelhetoek a Foldon is. Altalaban kocsmak bejaratanal helyeztek el oket. Azokon atlepve egy masik univerzumba kerul a delikvens es legtobbszor erre nem is emlekszik masnap.

Physim31419 2013.09.25. 12:23:57

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Csak intervallumot lehet mérni, egyébként bárminél.
A nyugalmi tömegből, ha lehet mérni, és ha nem nulla, csak arra lehet következtetni, hogy nem mozoghat az adott részecske vagy tárgy fénysebességgel.

prekker 2013.09.25. 12:36:54

@Acsabi44:
Na ja. Csak a NASA esetében ezekben nagyobb a fluxus, amit a fluxuskondenzátorral tartósítanak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.09.25. 12:51:18

@Physim31419: "Csak intervallumot lehet mérni, egyébként bárminél."

Ez természetes, persze nem mindegy, mekkora és milyen az az intervallum. Egy gyors tájékozódás a Wikipédián (mert ott lehet a leggyorsabban megtalálni a legfrissebb eredményeket) azt adja ki, hogy a neutrinónál az intervallum felső határa a fénynél gyorsabb volt. Ez nyilván nem lehetséges, vagy a neutrinó lenne a legeslegelső megfigyelt szuperluminális részecske.

Valószínű azonban, hogy nagyon közel van a fényéhez, mert ugye 150 fényév távolságból komoly egyezés volt.

Ám ha igazak az eddigi mérések, hogy van nyugalmi tömege, akkor vagy nem mozoghat pontosan fénysebességgel, vagy ki lehet dobni az eddigi fizikát en bloc. Szerintem az első valószínűbb.

Plumper 2013.09.25. 12:54:18

Akkor lesz királyság, ha majd tetszőleges helyre tudnak féreglyukat nyitni, mert így majd nem utazni kell a világegyetemben, csak átmenni valahová. Ezzel megkezdődhet a lakható bolygók kolonizálása.
Aztán jön a Star Craft! :-D

A múltba való időutazás, csak akkor lehetséges, ha a múlt megváltoztatásával új, alternatív dimenzió nyílik, és abba érkezik vissza az időutazó. Ha csak lineáris az idővonal, nem lehet megváltoztatni a múltat. Ha ezt valaki megpróbálja, vagy önmaga vagy a saját világa megsemmisül.

Plumper 2013.09.25. 12:55:51

@Késes Szent Alia: ááááh, én is tudni akarok ilyen ügyletekről! megint kihagytak belőle! :-P

Plumper 2013.09.25. 13:00:09

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: de, a jövő már van, csak mi még nem vagyunk benne. Milliárdnyi összetevő mozdul egyszerre valamilyen irányba, ami kiadja a jövőt. Ha pl. tilos helyen parkolsz az autóddal, az más jövőt jelent, mintha szabályosan parkolsz, de bármilyen kombináció benne van a pakliban. A lényeg, hogy egy jövő alakul ki végül is, de már létezik. Amint ezt leírtam, az már a múlt, amikor esetleg válaszolsz rá, az számomra a jövő, számodra a jelen.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.25. 13:11:24

@Plumper:

Amit mondasz az ugyanaz, mintha azt mondanánd, hogy még nincs jövő.

Késes Szent Alia 2013.09.25. 13:25:10

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Nem lehet véletlen, kiszámítható se igazán, mert nem várt döntés volt a FED részéről.
Washingtonban a FED egy rakás riportert elszigetel a külvilágtól délután kettő előtt valamivel. Odaadja nekik a jelentést, amit ezredmásodperc pontossággal du. 2-kor hozhatnak nyilvánosságra, ezt egy atomórával mérik. (Komolyan.) New Yorkban (Wall Street) és Chicagoban készen állnak a számítógépek, hogy pár ezredmásodperccel 2 óra után megkössék azokat a tranzakciókat, amik a FED jelentése alapján nyereségesek. (Egyszerűsített jelentések kerülnek ki, amit a számítógép is tud értelmezni.)

New Yorkba 5 ezredmásodperccel hamarabb ér el az infó, mint Chicagoba, ennek ellenére a tranzakciók pöccre pontosan ugyanabban az időben kezdtek köttetni a két helyen, és hamarabb, mint hogy az információ fénysebességgel számítva egyáltalán elérhetett volna Chicagoba.

Én a fizikai törvényekre gyanakszom, a bennfentes kereskedés ötlete ilyen szinten túlságosan ijesztő.

gombosg 2013.09.25. 15:49:50

@ne most (CX):
A Heisenberg-féle határozatlansági reláció NEM a hullámok helyéről szól, hanem a hely ÉS az impulzus kapcsolatáról. Kvantumfizikus trollokat sem láttam még.
Olvass már el legalább egy Wikipedia-bejegyzést, és utána nyisd ki a szádat. :D

gombosg 2013.09.25. 15:51:50

@Késes Szent Alia: Ez az egész annyira beteg...

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.09.25. 16:17:07

@Késes Szent Alia: igazándiból az is nagyon nem triviális, hogy hogyan kommunikálnak a fed és a tőzsdék közt.

gondolom a sima telefonos kapcsolatál icipicit biztonságosabb kell.
a biztonságnak ára van (mindig).

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.09.25. 16:32:31

de látom, hogy itt a 7 ezred a valós különbség, tehát a bennfentességre kell szavaznom.

ne most (CX) 2013.09.25. 17:25:30

@gombosg: Teljesen összekevered a középiskolás matektudásoddal az olvasókat. a végén még azt hiszik egy képletről van szó.
Tisztázzuk nincs kapcsolat a hely és az impulzus között. A "kapcsolat" a helymeghatározás és az impulzus meghatározás pontossága között van.
Az egy külön fejezet, hogy kvantummechanikában mit nevezünk impulzusnak az mv csak félrevezető és elekadunk a Bohr féle modellnél.

2013.10.01. 09:26:26

@Késes Szent Alia: Itt arra gondoltam, hogy ugyanaz zajlott le, mint amikor egy guru megjósolja a tőzsde mozgását. Egyszer az életben nagyon beletrafál. Csak most egy számítógép...

JAttila 2013.12.25. 14:05:18

Nekem több elképzelésem van az időutazással kapcsolatban.
Az egyik, hogy nem lehetséges utazni az időben. A valóság a ma ismert 3 dimenziós térben zajlik, és mindig csak jelen van! A jövő és a múlt csak emberi illúzió! Még Einstein téridő elmélete is beleillik ebbe a teóriába, mivel a fénysebességgel utazó sem utazik a saját jövőjébe!!! Az idő relativan lassabban telik az utazó számára, viszont visszatérve a földre nem a saját jövőjébe utazott. Az ő téridő sikja ugyanaz maradt, csak a földi idő relativan gyorsabban telt. Vagyis az anyag nem ugrik át más idősikokba. Nincs anomália és érvényes marad az anyagmegmaradás törvénye is.
Én nem hiszem, hogy a világ sok statikus képkockából áll, amik között ugrálni lehet. Nincs semmi értelme! Rengeteg anyagnak(energiának) kellene léteznie a világban, hogy minden egyes időkvantumra le tudjuk képezni az univerzum összes energiáját. És mivel magyarázható a mozgás ha képkockákból áll az idő? Ha viszont az energia ugrik az egyik idősikból a másikba bizonyos energiák közvetitésével, akkor a mozgás valáságossá válik, de megszűnik a képkocka teória és ezzel az időutazás.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.12.25. 14:41:40

@JAttila: "Az egyik, hogy nem lehetséges utazni az időben."

Ha létezne időutazás (a múltba), akkor sem lennénk képesek észrevenni. Max. az utazó venné észre, de ő sem feltétlenül. Ui. minden dokumentumunk és emlékünk megváltozna a módosított múltnak megfelelően (beleértve a múltba utazott személy esetleges eltűnését), így azt érzékelnénk, mintha a múlt mindig is olyan lett volna, amilyenre éppen megváltoztatták.

Persze előfordulnának pl. megmagyarázhatatlan találmányok (mondjuk visszaviszel egy géppuskát az 1948-49-es szabadságharcba, amellyel legyőzzük az osztrákokat), ám furcsa események amúgy is vannak bőven, beleférne.

"mindig csak jelen van! A jövő és a múlt csak emberi illúzió!"

Ez óriási ellentmondás, mert egy örökre befagyott, statikus jelen közvetkezne belőle. Ezt a jelent viszont nem érzékelhetnénk, mert az érzékeléshez történnie kellene valaminek bennünk, amikor viszont nem lehetne a jelen befagyva. Amit írsz, az kicsit rokon a gyorslábú Achilleus és a teknős paradoxonával.

"Rengeteg anyagnak(energiának) kellene léteznie a világban, hogy minden egyes időkvantumra le tudjuk képezni az univerzum összes energiáját."

Ez szokott lenni az érv a párhuzamos univerzumok elmélete ellen is. Ha azonban belegondolsz, hogy az egész univerzumunk eredő energiája igen jó eséllyel pontosan nulla, akkor már nem is olyan merész elképzelni a végtelenszer nulla energiát.

JAttila 2013.12.25. 15:09:31

Köszi a választ.
Az eredő energia lehet nulla, de nem mindegy szerintem hogy a semmi információt raktározzuk el, vagy egy komplett képet az univerzumról ahol az eredő energia nulla. A semmi energiára elegendő egy 1Bytos merevlemez. De az összes információ elraktározásához ???

Ebben a teóriában csak azért nem statikus a jelen, mert az anyagot az úgynevezett időkvantum(egyfajta energia ami a tér minden részében előfordul) átemeli egy másik állapotba igy jön létre a mozgás. Információt szállit energiagócók között. Az állapotváltozás viszont mindig a jelenben történik nem pedig 2 idősik között. Az állapotváltozás nem térhez kötött, igy a tér más pontján más sebességgel történhet.
süti beállítások módosítása