A legvadabb összeesküvés-elméletek
2013. december 10. írta: Druida Borealis

A legvadabb összeesküvés-elméletek

Az amerikai hírszerzés tud minden lépésünkről, olvassák az e-mailjeinket és látják a legintimebb privát fotóinkat. Legalábbis egyesek szerint, mások pedig egyéb területeken képzelnek el vad dolgokat. Megnéztünk öt népszerű elképzelést, és azt, mennyire hihetünk nekik.

Talán sokan emlékeznek az X-akták sorozatra, amely végig egy olyan összeesküvés köré épült, mely szerint a Föld kormányai már évtizedek óta együttműködnek a rossz szándékú földönkívüliekkel. Vicces, de a filmsorozat olyan elméleteken alapul, amelyek tényleg gyakran szárnyra kaptak akkoriban (és néha azóta is).

De nem kell az űr felé nézelődnünk, ha szaftos konspirációs ötleteket keresünk. Politikai, gazdasági képzelgések mellett ráadásul megannyi technológiai témájú is felbukkan, és makacsul tartja is magát a köztudatban. Ötöt gyűjtöttünk össze az ismertebbek közül.

A Facebook a CIA titkos találmánya

A Facebookot már úgy használjuk, mintha a legközelebbi ismerőseinknek pletykálnánk vagy mutogatnánk az összes fotónkat. A legtöbben szinte mindent megosztanak magukról, szokásaikról, tevékenységeikről, talán ennek is köszönhető az a pletyka, mely szerint Zuckerberg nem csak a saját szórakoztatására, később pedig meggazdagodására találta ki a mai legnépszerűbb közösségi szolgáltatást, hanem az amerikai hírszerzés megbízására.

Valóságtartalom: szinte nulla. A CIA-nak semmilyen közvetlen köze nincs a Facebookhoz, amely a tőzsdére menetel előtt magánszemélyek és befektetési cégek tulajdonában állt. Az viszont tény, hogy a CIA, az FBI, és minden bizonnyal egy csomó más ország különféle hírszerző szervei figyelik az oldalt, de természetesen csak a publikusan megosztott információkat.

Az olajcégek nyomják el az elektromos autók piacát

Környezetvédők és futuristák napról napra felteszik azt a kérdést, hogy vajon miért nem ölnek a cégek a hagyományos autóiparhoz hasonló méretű pénzeket az elektromos közlekedés fejlesztésébe. Az összeesküvés-elméletek szerint az olajcégek állnak a háttérben, akik a kiszipolyozható fekete olaj utolsó cseppjéig igyekeznek megőrizni a legnagyobb felvevőpiacukat, és bizony, addig itt nem lesz elektromos autós forradalom, amíg valahol a földkéreg alatt még van pár hektoliternyi "folyékony arany".

Valóságtartalom: jó kérdés... Az eléggé valószínűtlen, hogy az olajcégek konkrétan arra költenének pénzt, hogy az elektromos autós technológiák fejlesztőit visszatartsák a munkától. Inkább csak annyi áll a dolog mögött, hogy "járt utat a járatlanért" nem akarnak elhagyni sem az autógyártók, sem a kapcsolódó iparágak. Addig az elkötelezetteké az elektromos közlekedés fejlesztésének előjoga, aztán ha tényleg mindenkit rávisz a szükség a váltásra, majd az új energiaforrások felé tekerik a pénzcsapot. Az emberi természet egyszerűen ilyen.

A legfejlettebb országok már képesek láthatatlan hajókat és repülőket gyártani

Csodás elképzelés, amely már jóval az internet-korszak előtt formát öltött. Állítólag létezett egy "Philadelphia Kísérlet" nevű projekt, amely 1934-ben sikeresen tüntetett el egy amerikai hadihajót egy anti-mágneses tér felhasználásával. Már csak az a kérdés, hogy akkor hol volt ez a technológia Pearl Harbornál, a vietnámi konfliktusban, vagy az Öböl-háborúban, és hogyhogy nem vált láthatatlan csapásmérő erővé a teljes amerikai hadsereg az azóta eltelt nyolcvan évben?

Valóságtartalom: ebben a formában nulla. Azonban más területeken természetesen folynak kísérletek és vannak eredmények is. Leginkább a radarok és egyéb "gépszemek" elől igyekeznek eltüntetni harci járműveket, a legjobb példa erre a Lopakodó bombázó. Ezt azonban az emberi szem természetesen továbbra is nagyszerűen látja.

Az amerikai kormány agy-vezérelt katonákkal kísérletezik

Erre a furcsa elméletre is akad egy egész jól összerakott hoax: a "Montaux Projekt" néven elhíresült állítólagos kísérletsorozatban katonák elméjének irányításával és időutazással próbálkoztak, és teljes hadosztályok tűntek el a kísérletek közvetett áldozataiként.

Valóságtartalom: időutazásról nem tudunk, ha megoldották, akkor minden bizonnyal visszamentek a múltba és eltüntették a projekt minden jelét (na jó, csak viccelünk). Az viszont tény, hogy a hetvenes években volt egy MKUltra nevű projekt, ahol az amerikai kormány agy-programozással próbálkozott, de teljes csődnek bizonyult. Épp ezért azóta csak fantasztikus könyvek és filmek alapanyagául szolgál (ilyen például a Bourne sorozat).

Csalt a legnagyobb sakkozógép

Amikor az IBM 1997-ben ringbe szólította Gari Kaszparov sakknagymestert és a Deep Blue nevű szuperszámítógépet, a szovjet sakkozó bizony kikapott. Azóta is gyakran felbukkan az az elmélet, miszerint a gépek ilyen szintű kombinatorikára és mesterséges intelligenciára nem képesek, az IBM csalt annak érdekében, hogy publicitást szerezzen saját technológiáinak.

Valóságtartalom: Természetesen nem ült a gépben semmilyen Kempelen Farkas kettő, a Nagy Kék (egyébként valójában fekete) szupergép valóban elverte Kaszparovot. A meccs előkészületeiről és magáról az összecsapásról részletes dokumentumfilm is készült, amely minden kérdésre megfelel.

Forrás: http://www.technet.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://altertuf.blog.hu/api/trackback/id/tr135683131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása