Glaucus atlanticus, az igazi Kék Sárkány
2013. január 14. írta: Druida Borealis

Glaucus atlanticus, az igazi Kék Sárkány

A Glaucus atlanticus (más néven tengeri fecske, kék glaucus, kék sárkány, kék tengeri csiga és kék óceáni csiga) egy kis méretű kék tengeri csiga, egy nyílt tengeri csupaszkopoltyús csiga, egy tengeri puhatestű a Glaucidae családból. Ez az egyetlen faj a Glaucus nemben, de közeli rokonságban van a hozzá hasonló Glaucilla marginata fajjal, amit időnként szintén a Glaucus nembe sorolnak.

Elterjedése

Nyílt tengeri csupaszkopoltyús csiga, megtalálható a világ óceánjaiban a mérsékelt övi és trópusi vizekben. Találtak ilyen csigákat Dél-Afrika keleti és déli partjainál, európai vizekben, Ausztrália keleti partján és Mozambikban is. Fejjel lefelé lebeg az óceán felszínén.

Megjelenése

Átlagos mérete maximum 3 cm. Színe ezüstös szürke a hátoldalán és sötét illetve halvány kék a hasi oldalán. Sötétkék csíkjai vannak a lábai szélén. Teste elkeskenyedik, ellaposodik és hat nyúlvánnyal rendelkezik. Nyelvén fűrészes fogak helyezkednek el.

Életmódja

A Glaucus atlanticus más, nagyobb nyílt tengeri organizmusokra vadászik; a veszélyesen mérgező portugál gályára, a Vellelára, a Porpita porpitára és a lila csigára, a Janthina janthinára. Időnként saját fajtársuk is áldozatukká válik.
A portugál gályából annak mérgére való immunitásának köszönhetően táplálkozhat. A csiga elfogyasztja az egész gályát és szétválasztja és elraktározza a mérgét saját használatra. A méreg egy különleges tömlőben gyűlik a tok végén, a vékony tollszerű „ujjain.” A csiga összegyűjti a mérget és még erőteljesebb és halálosabb méreggé változtatja, mint amilyennel az elfogyasztott gálya rendelkezett.
A gyomrában lévő gázzal teli tömlő segítségével képes a csiga a víz felszínen lebegni. A tartó elhelyezkedése miatt fejjel lefelé lebeg.

Szaporodása

A Glaucus hermafrodita, hím és nőstény ivarszervekkel is rendelkezik. A többi csupaszkopoltyús csigától eltérően, melyek jobb oldalukkal párosodnak, ez a típus hasi oldalával párosodik. Párzás után mindkét állat petefüzért rak le.

Video

 

Forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://altertuf.blog.hu/api/trackback/id/tr265017299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

raptorgeri 2013.02.24. 10:34:07

Halihó! Találtam itt is róla egy jó cikket: sciencespot.hu/wp-content/uploads/2013/02/Glaucus-Atlanticus-150x150.jpg
Kevesen ismerik ezt a kis dögöt, pedig annyira aranyos. :D

Druida Borealis · http://www.druidaborealis.com 2013.02.24. 11:24:41

Köszi a hozzászólást raptorgeri! :) Mondjuk azt nem tudom, hogy Magyarországon lehet-e látni valahol? Ha erről lenne infód, azt szívesen vennénk. :)
süti beállítások módosítása