Sokkoló felvételek a pusztuló Földről
2013. december 09. írta: Druida Borealis

Sokkoló felvételek a pusztuló Földről

Globális felmelegedés? Ugyan már, olyan nincs is, csak a tévék találják ki! Meg a sivatagosodást is! És az erdőirtással sincs semmi baj, annyit úgyse vágnak ki... Az ilyesmiket hajtogató szkeptikusoknak most itt egy csattanós válasz.

A Föld felszíne folyamatosan változik, évmilliók alatt magától is alakul, de az emberek néhány ezer év alatt teljesen átformálták. Az ipari forradalomtól, utána pedig a modern, technológiai társadalmaktól számítva pedig olyan szintre gyorsult a degenerálódási folyamat, ami már valóban sokkoló.

Persze sokan vannak, akiket tények, szózatok és statisztikák sem győznek meg. Biztos csak kitaláció, hogy még több drága biocuccot lehessen eladni, mondják, és nagyot legyintve fújnak magukra még egy kis hajtógázas sprét, kicsapják az út szélére a kólás palackot, majdnagyot pöffentenek tizenöt éves dízel autójukkal. Mivel lehet az ilyen emberszerű létformákat meggyőzni? Talán képekkel.

A Google a napokban hozott létre egy új weboldalt, amelyen a NASA és egyéb szervezetek támogatásával készült sorozatfelvételek láthatók. A nagy kép alatti kisebb képkockákra kattintva kiválaszthatjuk, a Föld melyik gyorsan átalakuló tájegységét szeretnénk megnézni, majd a nagy képen máris elutazunk oda, és a térbeli után az időutazáson a sor.

A Google ugyanis az elmúlt évtizedekben készült műholdképekből egy olyan animációt állított össze, amelyek megdöbbentően gyors és ütős módon megélik el az elmúlt 28 év változásait. Frappánsan indul az összeállítás, mivel elsőként a világ (építészetileg és helyválasztásilag) egyik legértelmetlenebb városának, a sivatagba épített Las Vegasnak hihetetlen méretű terjeszkedését láthatjuk.

Ehhez képest a következő animációk máris az ellenpéldákat, az Amazonas őserdeinek riasztó pusztítását, a wyomingi szénbányászat miatt szétbombázott hegyeket, vagy az alaszkai jeges területek és gleccserek eltűnését lehet végignézni.

Szerencsére azért akadnak jó példák is, érdekes például, hogy a szaúdi sivatagban hogyan sikerült apró szeletenként, öntözéssel mezőgazdasági területeket létrehozni a semmiből. A hírek szerint van még tonnányi nyersanyag különféle területek műholdas felvételeiből, így esélyes, hogy később további mozgóképek kerülnek fel a weboldalra - de a legfontosabb, hogy remélhetőleg minél többekhez eljut a kezdeményezés híre, és egyre nagyobb közönség döbbenhet rá az emberiség gyakran pusztító és csak ritkán teremtő természetére.
Forrás: http://www.technet.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://altertuf.blog.hu/api/trackback/id/tr875683112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása